Geschiedenis

Azerbeidzjaanse eet- en drinkgewoontes

Brood  is het belangrijkste ingrediënt van elke maaltijd. Brood wordt zowel bij de soep als bij het hoofdgerecht gegeten. Indien bij het hoofdgerecht aardappelen of pasta geserveerd wordt, wordt het brood achterwege gelaten. Door het vruchtbare landschap van Azerbeidzjan wordt er veel tarwe, rogge, haver en gierst gebruikt bij de bereiding van de maaltijden.
Zwarte thee is de nationale drank van Azerbeidzjan. De thee wordt gedronken aan het begin van elke maaltijd. De drank wordt ook geschonken wanneer er gasten binnen komen. De thee wordt vergezeld van ingemaakt fruit.

Producten uit de Azerbeidzjaanse keuken

De meest gebruikte ingrediënten van deze keuken zijn citroenen, granaatappelen, pruimen, gedroogde vruchten zoals abrikozen, kweepeer, rozijnen en kastanjes.
Azerbeidzjan ligt aan de Kaspische Zee, deze is de thuisbasis voor vele verschillende vissoorten zoals steur, zalm, sardienen zwarte kaviaar. De vis wordt in verschillende gerechten verwerkt.
De traditioneel gebruikte kruiden zijn zout, zwarte peper , munt, koriander, dille, basilicum, peterselie, dragon, bieslook, tijm, marjolein en vooral saffraan.

Kenmerken uit de Azerbeidzjaanse keuken

De Turkse en Russische keuken beïnvloeden de Azerbeidzjaanse keuken.
Toch bleef de Azerbeidzjaanse keuken enkele unieke eigenschappen behouden. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de negen verschillende klimaatzones die te vinden zijn in Azerbeidzjan. Het land is zeer vruchtbaar en dat vind je terug in de keuken.